Wat bijzonder om afgelopen zaterdag corona proof bijeen te kunnen komen in het Limburgs Museum met (een groot deel van) de Tracing Your Roots deelnemers! Naast het Familieverhalenspel van Judith Limahelu, dat wederom veel verhalen losmaakte, vormde het optreden van Max Hattu het hoogtepunt van de middag. Nadat Sjeng Ewalds de geschiedenis van de Molukkers had belicht van de Molukken tot in Limburg, deelde Max Hattu zijn persoonlijke levensverhaal met de groep. En dat is bijzonder, want het is pas sinds de geboorte van zijn kleinkind dat hij zich is gaan realiseren dat de familiegeschiedenis moet worden verteld aan volgende generaties, zodat zij niet langer bezwaard worden door een traumatisch verleden waarover nooit wordt gepraat, maar dat er altijd is.
Jaren geleden begon Max Hattu als 2e generatie aan zijn eigen zoektocht naar zijn afkomst en identiteit. Om te weten waar hij vandaan kwam, bezocht hij de Molukken en voelde zich er meteen thuis. De zoektocht wordt nu vervolgd door zijn zoon Ezra Hattu die meedoet aan ons Tracing Your Roots Limburg. Max zei daarover:
“De zoektocht naar je familie is complex en emotioneel. Veel pijnlijke en verdrietige zaken komen naar boven die je eerst een plek moet geven. Maar uiteindelijk geeft het je ook kracht – al is het maar omdat je de talenten die je voorouders inzetten om te overleven in een vreemd land, in jezelf ontdekt. Talenten die je kunnen helpen om verder te komen in het leven”.
Ezra en zijn vader Max zullen vanaf 11 december te zien zijn in de tentoonstelling ‘Van Daar & Van Hier’ in het Limburgs Museum in Venlo. De tentoonstelling wordt begeleid door Yvette Kopijn, Zieraad partner en mede-initiatiefneemster van Tracing Your Roots.
Photo credit: Reinier Kraft van Ermel, co-host bij Tracing Your Roots