Carel-Vincent van de Graaff zal naast Yvette Kopijn als vaste docent meewerken aan het project Tracing Your Roots. Carel-Vincent is toekomstig docent en is deze zomer cumlaude afgestudeerd aan de PABO..Tijdens de vierde ‘aflevering’ van de debatreeks Gepeperd Verleden, georganiseerd door Het Indisch Herinneringscentrum. in november 2018, deelde Carel-Vincent een persoonlijke column over zijn familiegeschiedenis.

 

Wat weet je van jouw Indisch/Molukse grootouders? Wat weet je van hun ouders?

Ik ben pas echt op zoek gegaan naar het verhaal van mijn grootouders nadat zij waren overleden. De behoefte om mijn familiegeschiedenis te achterhalen, werd versterkt doordat ik geen ouders meer heb aan wie ik vragen kan stellen.

Mijn voorouders komen uit verschillende gebieden uit de archipel. Zo is mijn opa van vaderskant, Carel Johannes Frederick van de Graaff (Opa Hans), geboren in Semarang (Java) in 1922. Hij kwam uit een adellijke familie. Via mijn overgrootvader van stam ik niet alleen af van Van de Graaff, maar ook van Van der Willige von Schmidt auf Altenstadt. Via mijn overgrootmoeder stam ik af van de familie Brest van Kempen en van Hamengkoeboewono VI: de sultan van Jogjakarta.

 

Mijn oma van vaderszijde, Ottoliene Elisabeth Jacoba Supit (Oma Lieke) werd op  7 juni 1924 geboren te Bonthain, Celebes. Haar meisjesnaam Supit is een bekende naam in de Minahassa. Haar moeders familienaam was Nietschke. Haar vader bekleedde een hoge ambtenaarsfunctie en werd onder de Toepasselijkverklaring in 1923 gelijkgesteld. Opa Hans en Oma Lieke maakten in 1958 de overtocht naar Nederland vanwege de Nieuw-Guinea campagne en de daarmede verband houdende hetze tegen (Indische) Nederlanders. Mijn oma vertrok samen met mijn vader,met de ‘Captain Cook’ naar Nederland; hij was toen vier jaar oud. Opa Hans kwam met het vliegtuig over. Ze trokken in bij de moeder van Opa Hans, die al in 1946 in Den Haag was neergestreken.

 

Mijn opa van moederszijde, Karel Albert Siegers (Opa Karel) werd op 10 oktober 1928 geboren in Makassar (Celebes). De moeder van Opa Karel, Johanna Anette Mayang Assan (Oma Naatje), schijnt een Boeginese prinses te zijn geweest die door de vader van Opa Karel, Frans Siegers (Opa Pang) werd geschaakt. De familie Siegers voert terug naar Saparua, wat mij deels Moluks maakt.

 

Mijn oma van moederszijde, Adolphine Mathilde Goossens ( Oma Taat) wordt geboren op 15 september 1931 te Buitenzorg (Java). Haar vader Adolf  Goossens (Opa Dolf) had wortels liggen in België en Polen. De wortels van de moeder van oma Taat, Wilhelmina Pinancaän (Oma Miene) lagen in Portugal.

 

In 1953 maakten opa Karel en oma Taat samen met hun dochter de overtocht naar Nederland met de ‘Johan van Oldenbarnevelt’. Aanleiding was een brief die met een bajonet aan de voordeur genageld was. De boodschap was duidelijk: vertrekken of vermoord worden. In Nederland werden zij vanwege hun katholieke geloofsovertuiging eerst in een pension in Maastricht geplaatst. Van daaruit verhuisden zij naar Bleiswijk, waar mijn moeder in 1957 geboren werd. Uiteindelijk streken ze neer in Rotterdam.

 

Ben je nieuwsgierig naar jouw voorouders en familiegeschiedenis? 

Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar mijn familiegeschiedenis – juist omdat er binnen mijn familie zo weinig gesproken werd over het verleden. Omdat ik ook school niet veel heb meegekregen over het Groot Nederland van toen, helpt de zoektocht naar mijn familiegeschiedenis mij om in contact te komen met het Aziatische deel van mijn wortels, waardoor ik meer balans in mijzelf vind. Het lijkt mij fantastisch om nog meer persoonlijke dingen te ontdekken over mijn voor- en overgrootouders!

 

Wat levert een zoektocht naar voorouders en familiegeschiedenis op volgens jou? 

Door op zoek te gaan naar mijn familiegeschiedenis, besef ik mij dat elke generatie uit een andere streek binnen de Indonesische archipel komt, en dat er vele soorten bloed door mijn aderen stroomt. Daardoor voel ik mij nog meer een wereldburger. Ik hoop dat ik, door de ontdekkingen die ik doe, komende generaties een inclusiever beeld mee te kunnen geven van mijn familiegeschiedenis.

Heb jij net als Carel;-Vincent ndisch-Molukse wortels en wil je graag meer weten over jouw familiegeschiedenis?

 

Meld je nu aan voor Tracing Your Roots: op zoek naar Indisch-Molukse wortels.