Wim Manuhutu is een van de gastsprekers in het programma van Tracing your Roots. Wim  iwas directeur van het Migratie Museum in Den Haag. Hij was van 1987 tot en met 2008 directeur van het Museum Maluku in Utrecht. Wim  is al lang actief betrokken bij initiatieven om de diversiteit binnen de cultuur- en erfgoedsector te vergroten.

Momenteel is Wim Manuhutu bezig met onderzoek naar de discussies over ‘gemeenschappelijk cultureel erfgoed’ in de culturele diplomatieke verhoudingen tussen Nederland, Indonesië en Suriname. Dit onderwerp is nauw verbonden met de verwerking van het koloniale verleden van Nederland en het post-koloniale karakter van de samenleving die zich ook in het heden manifesteert. Hij doet dit in het kader van een promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is hij als gastdocent verbonden aan het de Vrije Universiteit en het Amsterdam University College.

 

1)      Wat weet je van jouw Indisch/Molukse grootouders? Wat weet je van hun grootouders?

Nu ik er over nadenk, eigenlijk maar betrekkelijk weinig. Mijn grootouders aan vaderskant zijn beiden afkomstig uit hetzelfde dorp, Haria, op het eiland Saparua. Ik weet dat een van mijn overgrootmoeders van het dorp Our, ook op het eiland Saparua, afkomstig is. Aan die kant lijkt het dus redelijk overzichtelijk. Er bestaan verhalen dat onze clan oorspronkelijk uit Midden-Seram afkomstig is. Ik ben daar nog niet heen geweest.

Mijn moeder is Indisch met een mengeling van Chinees, Europees en misschien nog andere voorouders. Een voorouder, Newland, is in het begin van de 19e eeuw naar Indonesia gekomen en had een Indonesische vrouw. Ik heb nog een document uit de Japanse tijd met een genealogie die terug gaat tot de eerste helft van de negentiende eeuw. Waar de familienaam Tokaya vandaan komt, weet ik niet.

 

Waar en wanneer werden ze geboren – in welke familie werden ze geboren – wanneer kwamen ze naar Nederland?

Mijn vader is in het dorp van zijn vader Haria geboren als zoon van een onderwijzer. Hij is in 1951 naar Nederland gekomen. Wij komen niet uit een militaire traditie maar uit een onderwijzersfamilie.

Mijn moeder is in Jakarta geboren en kwam in 1950 naar Nederland en heeft daar gewerkt als onderwijs. Ze kwam uit een middenklasse familie met eigen personeel en heeft hier in Nederland moeten leren koken.

 

2)      Ben je nieuwsgierig naar jouw voorouders en familiegeschiedenis? Waarom wel/ waarom niet? Wat zou je over jouw voorouders willen weten?

Ik ben me ervan bewust dat ik eigenlijk pas gaan nadenken over afstamming en familiegeschiedenissen toen ik al volwassen was. Eerder vond ik het wel interessant, ,maar niet belangrijk genoeg om er veel aan te doen. Dat is met de kennis van nu ook jammer omdat mensen die ik vroeger wat had kunnen vragen er nu niet meer zijn.

 

3)      Wat levert een zoektocht naar voorouders en familiegeschiedenis op volgens jou? 

Een zoektocht kan je ankers geven die je vooruit kunnen helpen in het leven. Voor iedereen is dat anders, maar te weten dat je deel uitmaakt van een lange lijn van voorouders kan heel versterkend werken.

 

Heb jij net als Wim Indisch-Molukse familiebanden en wil je graag meer weten over jouw geschiedenis? Doe mee aan Tracing Your Roots: op zoek naar wortels in Indië/Indonesië

De foto van Wim is gemaakt door fotograaf Maria Lamslag.