Wouter Neuhaus is een van de gastsprekers in het programma van Tracing your Roots. Een aantal jaren geleden nam Wouter Neuhaus het stokje over van zijn grootvader, Daniël Cordus, voorman van de Indo-Afrikaanse gemeenschap, met het doel om middels de Stichting Indo-Afrikaans Kontakt aandacht te vragen voor de vergeten geschiedenis van de Indo-Afrikanen. Tijdens de gastles  ‘De vergeten geschiedenis van de Indo-Afrikanen in Voormalig Nederlands-Indië’ zal Wouter ingaan op zijn unieke familiegeschiedenis en de manier waarop hij deze levend probeert te houden.

 

Wat weet je van jouw voorouders?

Mijn opa, Daniël Cordus, en oma, Evelien Klink, zijn geboren in Indonesië, maar hebben beide een Afrikaanse stamvader en een Indonesische stammoeder. De vader van mijn opa was Johannes Cordus. Hij was de zoon was van de Afrikaanse soldaat Cordus, die in West-Afrika gerekruteerd was. In 1837 werd hij naar Batavia verscheept. Eenmaal in Indië trouwde hij met mijn Indonesische stammoeder, Siam geheten. De vader van mijn oma was de Indo-Afrikaanse David Klink, die de kleinzoon was van de Afrikaanse soldaat Klink die in West-Afrika geworven was. Mijn oma had een Indo-Europese moeder, Maria van Bellen geheten

 

Wat zou je nog over jouw voorouders en familiegeschiedenis willen weten?

Wanneer een Indonesische vrouw zich met een Belanda Hitam, een Afrikaanse soldaat verbonden, dan steeg zij in aanzien, net zoals dat het geval was bij een inheemse vrouw van zich met een Europeaan of Indo-Europeaan verbond. Dit betekende ook dat de banden met de eigen familie zo goed als verbroken werden. Dit is ook het geval geweest binnen mijn familie, waardoor we veel Indonesische familie uit het oog zijn verloren. Maar wij moeten nog veel familie hebben in Indonesië, daar ben ik erg benieuwd naar.

 

Wat levert een zoektocht naar voorouders en familiegeschiedenis op volgens jou?

Ik denk dat het belangrijk is om te weten waar je vandaan komt, om te weten wat je familiegeschiedenis is. Ik identificeer mijzelf als een Nederlandse jongen met Indo-Afrikaanse roots. Ik heb altijd affiniteit gevoeld met de Indo-Afrikaanse kant en ben oprecht geïnteresseerd in mijn roots. De zoektocht naar mijn voorouders en familiegeschiedenis heeft mijn identiteit gevormd.

 

Heb je een familiefoto die je met ons zou willen delen?

Dit is een foto uit de Afrikaanse wijk in Poerworedjo. Dit is de “kampong Afrikan” waar mijn opa en oma zijn opgegroeid, de enige wijk waar Afrikaanse KNIL-soldaten en hun gezinnen bij elkaar woonden. Deze unieke foto is rond 1928 genomen en toont een groep spelende Indo-Afrikaanse kinderen. Middenin de kring staat de zesjarige Daniël Cordus, mijn opa.

 

Meld je nu aan voor Tracing Your Roots: op zoek naar Indisch-Molukse wortels.