Yvette Kopijn is mede-initiatiefnemer van het project Tracing Your Roots en zal ook als gastdocent een workshop (oral history) interviewen verzorgen tijdens de ONLINE editie van Tracing Your Roots 35+

 

Wat weet je van jouw Indische grootouders? Wat weet je van hun grootouders?

Mijn opa werd in 1911 geboren in de garnizoensstad Magelang als de oudste zoon van Jan Lieuwe Kopijn, die zich als verweesde jongen had aangesloten bij het KNIL. In Magelang was hij mijn overgrootmoeder tegengekomen, Geertruida Mathilda Peeters: een Indisch meisje met een Nederlandse vader en een Indonesische moeder, op wie ik steeds meer ga lijken naarmate ik ouder word. Na het overlijden van zijn vader was mijn opa met al zijn broers en zussen in een weeshuis geplaatst. Mijn opa kwam terecht in het kindertehuis van Pa van der Steur. Hij kreeg een beurs aangeboden om een technische opleiding te volgen in Soerabaja en zo kwam hij in de kost bij mijn oma: Anthonie Franken. Zij was geboren in 1912 en ook een kind van een Nederlandse vader en een Indische moeder. Ze werden verliefd, trouwden en bleven meer dan 70 jaar samen. Mijn beide grootouders hadden een Indonesische grootmoeder. Tijdens de Japanse bezetting zou het mijn oma en haar kinderen buiten het kamp houden.

 

Wanneer werd je nieuwsgierig naar jouw familiegeschiedenis?

Mijn vader kwam in 1953 met zijn zus naar Nederland om alhier de middelbare school te volgen, mijn grootouders volgden twee jaar later. Als tiener leerde ik onze familiegeschiedenis vooral kennen via de verhalen van mijn oma. Mijn vader sprak zelden over het verleden. Het waren de jaren ’70 en ’80, waar solidariteit met de verschillende emancipatiebewegingen veel belangrijker was dan ieders unieke afkomst. Dat mijn oma op elke verjaardag Indisch kookte, was niet meer dan een gegeven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik werd mij pas echt bewust van mijn Indische achtergrond toen ik rond de dertig was. In die tijd begon ik aan mijn promotieonderzoek naar de levens en ervaringen van Javaans-Surinaamse vrouwen en werkte ik een aantal jaar bij Het Indisch Huis, een voorloper van het Indisch Herinneringscentrum. Sinds die tijd draait al mijn werk om familie, identiteit en de kracht van verhalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat levert een zoektocht naar voorouders en familiegeschiedenis op volgens jou? 

Toen mijn opa en oma in 1999 vlak na elkaar kwamen te overlijden, voelde het alsof de draad met mijn Indische achtergrond voor eens en altijd werd doorgesneden. En in zekere zin was dat ook zo, want al mijn oma’s  verhalen verstomden voorgoed. Ik ben toen op zoek gegaan naar mijn familiegeschiedenis om iets van continuïteit te ervaren. Mij te beseffen: ik sta niet alleen, maar op de schouders van al die voorouders die mij voor zijn gegaan.

Maar mijn zoektocht leverde meer op: het legde ook de pijnlijke, verdrietige en verzwegen kanten aan  mijn familiegeschiedenis bloot. Het riep vragen op die ik gelukkig nog aan mijn vader kon stellen. Door samen naar het verleden te kijken, kwam er een gesprek op gang, dat soms confronterend was, maar ook louterend werkte. Voor mij schept de zoektocht naar je eigen roots dus vooral ruimte om te komen tot verwerking, heling en verzoening. Dat is mijn grote drijfveer achter het initiëren van Tracing Your Roots.

 

 

 

Heb jij net als Yvette wortels in Indië/Indonesië en wil je graag meer weten over jouw familiegeschiedenis?

 

Meld je nu aan voor Tracing Your Roots 35+