Haarlem- Afgelopen zondag 28 juni 2020 vond de tweede Tracing Your Roots Familiedag plaats in het debat- en cultuurpodium de Pletterij in Haarlem. De familiedag was een vervolg op de zoektocht van jongeren met wortels in Indië / Indonesië naar hun voorouders en familiegeschiedenis via online archieven en interviews met familieleden. Jongeren presenteerden hun ontdekkingen aan hun familie en wisselden verhalen en herinneringen uit. Naast een Familieverhalensalon o.l.v. Yvette Kopijn waren er muzikale optredens van Robinson Jouwe en Esmay Usmany, waarna de families tijdens een fotoshoot werden vastgelegd door de Indische fotograaf Eric Kampherbeek.

 

Naast de familieverhalen die tijdens de Tracing Your Roots middagen aan het licht kwamen, blijkt de zoektocht naar afkomst en identiteit voor veel deelnemers een reis zonder eindpunt. Een zoektocht die niet alleen gericht is op het verleden, maar evenzeer op het heden en de toekomst. Als je weet waar je vandaan komt, weet je immers ook beter wie je bent en kun je vanuit een stevig verankerd zelfbeeld bouwen aan je toekomst. Een van de deelnemers verwoordde het zo:

‘Ik begon deze zoektocht met één simpele vraag: wat deed mijn familie in het Voormalig Nederlands-Indië? En waarom heb ik een Indonesische achternaam, terwijl wij voor de rest een witte familie zijn die hooguit in de zomer wat sneller bijkleurt?

Nu ik weet wie mij mijn Indonesische achternaam heeft gegeven, weet ik ook beter wie ik ben en laat ik mij niet meer zo snel opzij zetten wanneer iemand bij een sollicitatie valt over mijn naam. Ik ben hier en blijf wie ik ben’.  

 De Tracing Your Roots dagen heeft veel in beweging gebracht binnen families. Tijdens de Familiedag overheerste dan ook een gevoel van blijdschap en dankbaarheid om het samenzijn. Nu de eerste generatie Indische Nederlanders nagenoeg verdwenen is, is samenkomen onder gelijkgestemden lang geen vanzelfsprekendheid meer. Een van de deelnemers verwoordde het zo: 

Tracing Your Roots heeft een magische reis naar mijn wortels gefaciliteerd, die ook mijn familie heeft meegenomen. Ik heb genoten, gelachen en gehuild. Zaadjes zijn geplant de eerste vruchten geoogst. Ik kan niet onder woorden brengen hoe dankbaar ik ben!

Tracing Your Roots is een initiatief van stichting Zieraad. Tijdens drie verschillende edities, elk bestaande uit vier middagen en een Familiedag, gaan jongeren met Indische/Molukse wortels op zoek naar hun voorouders en familiegeschiedenis en komen verschillende generaties met elkaar in contact over hun afkomst en identiteit. De derde editie start op zaterdag 29 augustus 2020 in Den Haag.

De eerste drie edities van het project Tracing Your Roots kunnen gerealiseerd worden dankzij een financiële bijdrage vanuit de subsidieregeling collectieve erkenning van Indisch en Moluks Nederland van het Ministerie van VWS. In opdracht van het Limburgs Museum gaat Tracing Your Roots dit najaar ook richting het Zuiden. Meer weten over Tracing Your Roots Limburg?