Zaterdag 12 december 2020 was het eindelijk zover. De openingsdag voor deelnemers en genodigden van de expositie ‘Van Daar & Van Hier’  in  het Limburgs Museum waar Yvette Kopijn als gastcurator overduidelijk haar stempel op heeft gedrukt.

 

Deze tentoonstelling laat zien dat de dekolonisatie van Nederlands-Indië het leven van jonge Limburgers vandaag nog steeds beïnvloedt. 75 jaar na de Japanse capitulatie en de start van de Dekolonisatieoorlog gingen 25 Limburgse jongeren tijdens vier Tracing Your Roots-middagen op zoek naar hun Indische/Molukse wortels. In de expositie vertellen ze wat ze ontdekten over hun familiegeschiedenis en gaan ze in gesprek met hun (groot)ouders over een verzwegen verleden.

Zoals wat mij betreft bijna niemand dat kan, heeft Yvette de familieverhalen van de jonge deelnemers met respect en gevoel in beeld gebracht vanuit hun perspectief. Mooi en belangrijk hoe de deelnemers de moed en het vertrouwen hebben om hun persoonlijke verhalen met een breed publiek te delen. Veelzeggend zijn ook de prachtige portretten en filmpjes die, oud TYR-deelneemster Esmee Jacobs van de jongeren en hun families maakte.

En aan de reacties van de deelnemers en hun familieleden, én andere genodigden, die voor deze eerste zaterdag van de expositie waren uitgenodigd, te horen werd mijn gevoel door iedereen gedeeld. Veel reacties ook over de keuze van de beelden in combinatie met de kleuren, subtiel en ingetogen maar wel met verhalen die zeggen ‘wij kwamen van Daar en zijn nu (ook) Van Hier, net als  onze verhalen’. Niets dan lof voor de grafische vormgeving van de expositie waarvoor Kirsten Römer verantwoordelijk was, petje af.

 

Een expositie die zoals Yvette het zelf omschrijft de veerkracht toont van een gemeenschap die op eigen kracht in het reine probeert te komen met een turbulent verleden. En daar wonderwel in slaagt. Limburgs jongeren met wortels in Indië/Indonesië gingen in gesprek met hun (groot)ouders over hun voorouders en familiegeschiedenis en zetten daarmee de moedige stap om het Indisch Zwijgen te doorbreken en ruimte te scheppen voor heling en verzoening.

 

Wat mij betreft is Yvette Kopijn als gastcurator een aanwinst voor musea in binnen- en buitenland die aan de slag willen met het opsporen en zichtbaar maken van de verhalen die ontbreken in de geschiedenis.

 

De tentoonstelling is t/m 28 maart 2021 te zien in het Limburgs Museum

 

Verslag Helen Sumter, projectpartner stichting Zieraad, fotocredits Reinier Kraft van Ermel en Amber Nefkens