Zondag 1 september vond de Tracing Your Roots Familiedag plaats in het debat- en cultuurpodium de Pletterij in Haarlem. De familiedag was een vervolg op de zoektocht van jongeren met Indische/Molukse wortels naar voorouders en familiegeschiedenis via online  archieven en interviews met familieleden. Jongeren presenteerden de ontdekkingen die zij deden tijdens de Tracing Your Roots middagen. Bijna 55 familieleden in de leeftijd van 8 – 80 jaar wisselden samen met de jongeren verhalen en herinneringen met elkaar uit. Naast een Familieverhalensalon o.l.v. Yvette Kopijn waren er optredens van spoken word artist Oil the Master (Olympia Latupeirissa), Tante Toetie (Edith Baartmans) en de band Doña en de Gado’s. Daarnaast werd er ter plekke geschiedenis geschreven door de deelnemers en hun families vast te leggen tijdens een fotoshoot door de Indische fotograaf Armando Ello. Naast de familieverhalen die tijdens de middagen al aan het licht kwamen, blijkt de zoektocht naar afkomst en identiteit voor veel deelnemers een reis zonder eindpunt. Dat er binnen Indisch/Molukse families vaak gezwegen wordt over het verleden, maakt het lastig om op alle vragen antwoord te krijgen. Zoals Tracing Your Roots deelnemer Jasper Albinus het verwoordde in zijn spoken word ‘Ik vertrek’.

Ik schets de contouren van een identiteit die overal en nergens te vinden is. Ik vertrek, maar zal nooit volledig de eindbestemming bereiken. ‘Het was eenmaal zo’, zou mijn vader zeggen. We vertrokken en zijn hier aangekomen.

 Wat de Familiedag onderstreepte was dat het juist door dit ‘Indische Zwijgen’ belangrijk is dat je elkaar als jongere generatie weet te vinden. Deelneemster Ciska Lokollo verwoordde het zo:

Door de Tracing Your Roots middagen ben ik heel wat te weten gekomen over mijn familiegeschiedenis. Ik heb ontzettend veel geleerd en weet nu hoe mijn stamboom verder uit te zoeken. Bijzonder ook om samen te zijn met andere mensen die dezelfde achtergrond delen en dezelfde vragen hebben. Door samen op zoek te gaan naar je roots, leer je elkaar, maar vooral jezelf ook beter begrijpen.

Tracing Your Roots: op zoek naar Indisch/Molukse wortels is een initiatief van Stichting Zieraad.  Het project kan gerealiseerd worden dankzij een financiële bijdrage vanuit de subsidieregeling collectieve erkenning van Indisch en Moluks Nederland van het Ministerie van VWS.. Tijdens drie verschillende edities, elk bestaande uit vier middagen en een Familiedag, gaan jongeren met Indische/Molukse wortels op zoek naar hun voorouders en familiegeschiedenis en komen verschillende generaties met elkaar in contact over hun afkomst en identiteit. De tweede editie start op zaterdag 26 oktober 2019 in Haarlem; in het voorjaar van 2020 volgt een derde editie. Videographer Jeremy Flohr heeft de Familiedag gefilmd. Eind september verschijnt een korte film die een impressie geeft van de dag. Fotograaf (Anke van der Meer maakte een impressie in foto’s van de Familiedag.