Hallo allemaal!
Met veel plezier stel ik mij aan jullie voor! Mijn naam is Esmee Jacobs en zal dit najaar optreden als co-host van Tracing Your Roots Limburg. Eerder was ik zelf deelneemster van Tracing Your Roots. Ik deed dat ik samen met Jazzy Taihuttu met wie ik sinds de middelbare school close bevriend ben. Ik kijk dankbaar terug op Tracing Your Roots. Fysiek bracht het mij meerdere malen van Tilburg naar Haarlem, maar mentaal voerde het mij terug naar de Indonesië reis die ik in 2016 samen met mijn familie maakte, en die ons met de trein langs Bandung, Pangandaran, Magelang en Malang bracht.

Van Haarlem naar Indonesië naar Limburg
Bij de editie van Tracing Your Roots Limburg dit najaar mag ik me aansluiten als co-host, daar verheug ik me enorm op. Ik vind het een mooi gegeven dat ik nu op mijn thuisbasis andere jongeren
kan ondersteunen in hun zoektocht naar hen roots. Ik ben opgegroeid in het dorpje Steyl: een mooi dorpje aan de Maas, welbekend om het
Missiemuseum en de prachtige kloosters. Ik heb een Nederlandse vader en een Indische moeder. Zij werd in 1957 in Jakarta geboren. Samen met mijn tante, opa en oma kwam zij in 1960 met de boot naar Nederland, waar zij in een pension in Venray werden geplaatst. Na zeven maanden kregen ze een een appartement aangewezen in de Molenbossen van Blerick, vlakbij Venlo. “Een balzaal waarin je kon pingpongen!”, zo vertelt mijn oma altijd.

Nog steeds komen we met de familie samen bij mijn oma. De gezelligheid van het samen eten en kletsen is ons met de paplepel
ingegoten. “Een beetje van alles opscheppen, hoor!”, herinnert oma ons telkens. Waarna ieder een plekje in haar woonkamer zoekt met een goed gevuld bord op schoot: Oma zorgt niet alleen voor het eten – waar ze tot diep in de nacht voor staat te koken – ze zorgt ook voor verbinding.

Herdenken
Tijdens onze familiereis naar Indonesië in 2016 was ik nauwelijks actief bezig met mijn familiegeschiedenis. Maar toen ik tijdens die reis het graf van mijn overgrootvader bezocht en het huis van mijn opa en oma, is het steeds meer gaan borrelen. Ik sta aan het begin van een lange zoektocht, die waarschijnlijk mijn hele leven zal duren. Ik ben bij mijn eigen familie begonnen en zoom steeds meer uit. Zo komt ook de Indië Herdenking op 15 augustus in beeld. Ik heb nog niet deelgenomen aan deze herdenking – wat niet wil zeggen dat ik op andere momenten in het jaar herdenk. Eén zo’n moment vormt voor mij het moment dat ik begin 2019 samen met Jazzy naar Indonesië reisde voor opnames van de film ‘De Oost’, die de Onafhankelijksoorlog in Indië/Indonesië belicht en werd geregisseerd door Jazzy’s broer Jim Taihuttu. Een surrealistische en indrukwekkende ervaring en een reis die echt als een eye opener werkte. Ineens stonden wij met beide benen in onze eigen geschiedenis. Het triggerde ons om stil te staan bij onze familie, onze afkomst en wie we zijn.

En zo zullen er meer eyeopeners volgen. In de video laat ik indrukken zien van mijn eerste reis naar Indonesië en neem ik je mee in mijn beleving van toen. Beelden die het begin vormen voor de zoektocht naar mijn roots.

Vanaf vandaag zullen jongeren uit onze Tracing Your Roots community 10 dagen lang een familieverhaal en -foto delen, tot aan de Indië Herdenking op 15 augustus aanstaande. Je kunt ons volgen op onze Instagram account Tracing_Your_Roots!