Afgelopen zaterdag was het internationale Grootouderdag, zo leerde ik via de Instagram account van @tracing_your_roots. Het verklaarde waarom mijn grootouders zo in mijn gedachten waren het afgelopen weekend.

 

Thuis bracht ik een klein offer aan mijn voorouders, ook met sadjen. Ik zette wat eten en drinken voor hen op het altaar/tafeltje die ik voor hen had ingericht. Ik had een kaars, wierook en foto’s waar de meesten van hen op waren afgebeeld. Ik vroeg hen om mij te helpen op mijn reis naar het ontdekken van hun verhalen die ik met mijn deelname aan Tracing Your Roots ben aangegaan, en om mij toestemming te geven om ze te mogen ontdekken.

 

 

De volgende dag ging ik op bezoek bij oma, ik wilde nog wat fotoboeken inzien. De week ervoor had ik mijn tante ook al gevraagd of er nog documenten waren van mijn opa. Ze vertelde dat de meeste daarvan waarschijnlijk in vlammen zijn opgegaan de brand twee jaar geleden. Daarbij werd het huis van mijn opa en oma op Oudejaarsavond door vuurwerk grotendeels afgebrand.

Nieuwsgierig als ik ben, ben ik toch de kastjes gaan doorzoeken, en vond deze map. Een soortgelijke map die twee van mijn ‘Tracing Your Roots’ lotgenoten eerder ontdekten, waarin ze originele documenten vonden van hun voorouders, die heel belangrijk kunnen zijn in de zoektocht naar namen, data, plaatsen, Vooral om deze een verhaal te geven, en een context.

 

En nu heb ik dus ook zo’n map gevonden. Met informatie over mijn opa waarvan niemand in de familie weet van had, behalve mijn oma misschien. Maar de meeste dingen zag zij wellicht als niet relevant; of ze veronderstelde dat het dingen waren die wij al wisten. In de map vond ik niet alleen informatie over de kant van mijn opa, maar ook over die van mijn oma, waar ik nog niet de tijd heb genomen om het allemaal door te nemen.

 

En zo kon ik deze speciale dag niet voorbij laten gaan zonder dank te zeggen aan mijn oma en alle andere voorouders die over mij waken. Terima kasih banyak. Merinding (kippenvel) …

Michiel Sekan is van Indische afkomst en doet mee aan de derde Tracing Your Roots editie in het Nationaal Archief in Den Haag.