Tracing Your Roots: op zoek naar Indisch-Molukse wortels is een project waarbij jongeren met Indisch-Molukse wortels op zoek gaan naar hun familiegeschiedenis en naar de verborgen geschiedenissen die daarin besloten liggen.

Vier middagen lang maken jongeren kennis met genealogie en stamboomonderzoek. Ze duiken in het archief,  interviewen hun (groot)ouders en houden bij wat ze tijdens hun zoektocht ontdekken over hun familiegeschiedenis.  Daarnaast komen de jongeren via gastlessen, stamboomonderzoek film en muziek in contact met hun eigen geschiedenis. De Tracing Your Roots middagen worden afgesloten met een familiedag, waarin jongeren laten zien wat zij ontdekt hebben over hun wortels, en waarbij verhalen en herinneringen met genodigde familieleden gedeeld worden.

Tijdens het afnemen van het interview krijgen jongeren de gelegenheid om hun grootouders te vragen naar hun achtergrond en geschiedenis. Dit biedt de oudere generatie een kans om alsnog erkenning te krijgen voor hun ervaringen en herinneringen.

Het programma bestaat onder meer uit:

Familieonderzoek / De njai en het ontstaan van de Indische gemeenschap / stamboomonderzoek / Ontstaan van Nederlands-Indië en de Molukken / Leren interviewen / Inleiding in de Molukse geschiedenis / Indisch-Molukse migratiegeschiedenissen / Filmen met je mobiel / Tijdlijn maken van je familiegeschiedenis

Programma van de Tracing Your Roots middagen >

Wanneer en wanneer?

  • zaterdag 2 maart tussen 13.00-17.00
  • zaterdag 9 maart tussen 13.00-17.00
  • zondag 17 maart tussen 13.00-17.00
  • zondag 24 maart tussen 13.00-17.00

Locatie: Zaaltje Merlijn, Hasselaersplein 35 te Haarlem

Toegang voor  vier middagen, de Familiedag en een deelname aan een fotoshoot door Armando Ello: € 50

Meer informatie stuur een mail naar stichting Zieraad

Dankzij een financiële bijdrage vanuit de subsidieregeling collectieve erkenning van Indisch en Moluks Nederland van het Ministerie van VWS kan stichting Zieraad dit project organiseren.

Foto credits: Jordan en Quinten, twee jongeren met Indisch-Molukse wortels / Fotograaf: Armando Ello