Op zondag 17 november sloten we de tweede editie af van Tracing Your Roots: een programma waarbij we jongeren met wortels in Indië/Indonesië uitnodigen om op zoek te gaan naar hun voorouders en familiegeschiedenis. In vier middagen maakten ze kennis met hun eigen geschiedenis en kregen ze in verschillende workshops tools aangereikt om op het gebied van Indische genealogie, (oral history) interviewen en filmen, hun eigen stamboomonderzoek te doen en familieverhalen vast te leggen. Het was weer een bijzondere editie, waarbij vele ontdekkingen en verhalen werden uitgewisseld en onderlinge banden werden aangehaald.

Lars Siahaija, deelnemer Tracing Your Roots II:

De Tracing Your Roots groep voelde als een warm bad met veel herkenning onder de deelnemers. Tracing Your Roots is naast een zoektocht naar je roots, je verleden, ook een zoektocht naar het nu, namelijk wie je bent en dat je daar trots op mag zijn.

De jongeren met wie we de afgelopen twee edities gewerkt hebben, gingen niet zomaar op zoek naar hun voorouders en hun familiegschiedenis. Ze zetten iets in beweging – in zichzelf en binnen de familie. Wat begon met de vraag ‘wie ben ik’, werd al snel ingehaald door de vraag ‘waar kom ik vandaan’. Om zodoende vensters naar het verleden te vinden, waarlangs je vorige generaties terug kunt vinden en tot de realisatie komt: ik sta niet alleen, maar op de schouders van al die generaties die mij voorgingen. Voorouders waarin ik wellicht ook mijzelf in weerspiegeld zie. De zoektocht naar voorouders en familiegeschiedenis is dus niet alleen gericht op het verleden, maar vooral ook op het heden en de toekomst. Door verbinding te maken met je voorouders, weet je ook beter wie je bent en wie je wilt worden.

Maar niet alleen in jezelf, ook binnen families werd er door Tracing Your Roots iets in beweging gezet. Deelnemers gingen het gesprek aan met hun ouders en grootouders en vroegen hen naar familieverhalen en -geschiedenis. Daardoor ontstond er ruimte om het ‘Indisch Zwijgen’ te doorbreken en (overgedragen) gevoelens van ontworteling en verlies alsnog te helen. Af en toe een emotioneel proces, dat tegelijkertijd bevrijdend werkt.

De afgelopen twee edities van Tracing Your Roots hebben al vele mooie ontdekkingen en verbindingen opgeleverd. Wat precies kun je (deels) terug zien in de aftermovie die Jeremy Flohr maakte van de 1e Familiedag en teruglezen in de blogs die voorgaande deelnemers erover schreven en die hier op onze website zijn in te kijken.

Wil je je aansluiten bij de Tracing Your Roots family en meedoen aan de derde editie in maart/april 2020? Wacht niet en meld je direct aan.

Benieuwd naar het programma? Bekijk hier het programma van TYR-II. We houden je op de hoogte over het programma van TYR-III !

Tracing Your Roots is een initiatief van Yvette Kopijn en Helen Sumter van Stichting Zieraad. Het programma werd financieel mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Ministerie van VWS in het kader van de regeling Collectieve Erkenning van Moluks en Indisch Nederland. Meer informatie of heb je een leuk idee voor een bijdrage aan het programma van Tracing Your Roots III? Mail ons.