Afgelopen zaterdag 26 september jl. was het alweer tijd voor de laatste bijeenkomst van de derde editie van Tracing Your Roots: op zoek naar wortels in Indië/ Indonesië. Een editie die vanwege de corona uitbraak in maart  onder de bezielende leiding van host Yvette Kopijn begon met online gastlessen van Kevin Felter van de Indische Genealogische Vereniging (IGV), gastlessen van Wim Manuhutu en Nancy Jouwe en online spreekuren met Maarten Fornerod (IGV).

 

Op uitnodiging van niemand minder dan Jeftha Pattikawa werkzaam als projectleider Inclusief  bij het Nationaal Archief startte Tracing Your Roots III op 29 augustus in het Nationaal Archief in Den Haag.  Met veel enthousiasme deelden gastsprekers, workshopleiders en rondleiders Ron Habiboe, Pamela Pattynama, Romy Rondeltap, Jeremy Flohr, Lara Nuberg, Jeftha Pattikawa en teamleden Yvette Kopijn, Carel-Vincent van de Graaff en Reinier Kraft van Ermel  hun kennis, (persoonlijke) verhalen en ervaringen met de jonge deelnemers.

 

Het werd een bewogen bijeenkomst, waarin veel met elkaar werd gedeeld. De middag werd afgesloten met een prachtig optreden van deelneemster Amber Nefkens en haar verloofde Sam.

 

Tracing Your Roots is tot nu toe een reis vol verrassingen en onverwachte vergezichten geweest. Toen wij begonnen met jongeren uit te nodigen om op zoek te gaan naar hun familiegeschiedenis en deze met elkaar te delen, hadden we gehoopt, maar niet durven dromen dat de bijeenkomsten even zoveel zouden gaan over stamboomonderzoek en toegang krijgen tot je eigen geschiedenis als over het doorbreken van Indisch Zwijgen en het bespreekbaar maken van een onverwerkt verleden.

Een van de deelnemers verwoordde het zo afgelopen zaterdag:

“Ook de nare herinneringen horen bij ons verhaal en maken ons tot wie we zijn. Als we deze erkennen, begrijpen we ook beter wat zich in ons afspeelt en hoe we daarmee om kunnen gaan”.

Een andere deelnemer vulde aan:

“Dat ik nu hier ben, betekent voor mij dat ik deel heb aan ons verhaal, en dat ik mede verantwoordelijk ben om ons verhaal naar buiten te brengen. Ik voel me bevoorrecht dat ik tot de generatie behoor die ver genoeg van het verleden af staat om erover te kunnen praten – hoe moeilijk dat ook is.”
Voor mij kwam alles samen op deze dag. Zoeken naar afkomst en identiteit, en het onderling delen van ervaringen en emoties, zodat onze gemeenschap kan helen. Een gedenkwaardige middag waarin de verbinding ondanks de 1,5 meter afstand toch voelbaar was!

Wil jij in de toekomst ook mee doen aan een editie van Tracing Your Roots?

Klik hier en laat je naam en gegevens achter dan houden we jou op de hoogte wanneer we een nieuwe editie organiseren.

 

 

Photocredits: Eric Kampherbeek en Reinier Kraft van Ermel