Programma Tracing Your Roots

[et_social_share_media][/et_social_share_media]

 

Zaterdag 2 maart 2019

13.00-13.45   Workshop ‘Ik en mijn familie’ met Yvette Kopijn en Carel-Vincent van de Graaff

Meer over de workshop 'Ik en mijn familie

In deze eerste workshop maken we kennis met elkaar en elkaars familiegeschiedenis. Dit doen we aan de hand van de door jouw ingevulde stamboom, een oude familiefoto en de volgende vragen:’  Wie ben jij, wie zijn jouw ouders, grootouders en overgrootouders?  Wat is hun etnische achtergrond en op welk deel/welke delen van Indië/Molukken liggen jouw roots?  Wat zou je graag over jouw voorouders en familiegeschiedenis willen weten?

13.45-14.00: Pauze met snacks

14.00-15.00: Gastspreker Nancy Jouwe over de njai en het ontstaan van de Indische en Molukse gemeenschap

Meer over de gastles ‘De njai: onze oermoeder

Tijdens deze gastles gaat Nancy op zoek naar de njai: onze Indonesische oermoeder waaruit onze families voortgekomen zijn. Wie was zij, wat weten we van haar motieven om met een Hollandse man te gaan samenleven en hoe moeten we haar verhouding met hem begrijpen: was de njai zijn geliefde met wie hij al dan niet gehuwd samenwoonde? Of was zij zijn slavin, wier taak het was om zijn huishouden te doen, het bed met hem te delen en zijn kinderen te baren? En waarom weten we zo weinig over haar? Deze en andere vragen zullen tijdens deze gastles aan bod komen

15.00-15.15 Pauze met snacks

15.15-16.15: Een duik in het archief met Maarten Fornerod van de Indische Genealogische Vereniging

Meer over de workshop van Maarten Fornerod

n 60 minuten 200 jaar terug in de tijd! Een workshop waarin je meer te weten komt over je Indische roots door middel van data onderzoek. Hij laat de meest informatieve online databases zien voor personen met een Indische of Molukse achtergrond en samen ga je aan de slag om in deze je eigen achtergrond naar boven te krijgen. Door het combineren van gegevens uit de databases kun je met zoekgeluk en -verstand de puzzelstukjes van je roots tevoorschijn toveren en beginnen om de puzzel compleet te maken.
16.15-16.30: Afsluiting met Yvette Kopijn en Carel-Vincent van de Graaff

 

Koop nu je kaart voor zaterdag 2 maart
Zaterdag 9 maart 2019

12.00-12.45: Stamboom bespreken met Carel-Vincent van de Graaff en Yvette Kopijn: wat ben je te weten gekomen over jouw voorouders en familiegeschiedenis d.m.v. digitaal archiefonderzoek?

Meer over de workshop 'Familiestamboom deel 1'

Tijdens deze workshop staat jouw zoektocht naar jouw voorouders en familiegeschiedenis centraal en wissel je ervaringen en ideeën uit aan de hand van drie vragen:  Wat ben je na het doorzoeken van de online databases die Maarten Fornerod noemde te weten gekomen over jouw voorouders?  Welke informatie kreeg je via het online speuren (nog) niet boven water?  Is er een mogelijkheid om deze informatie via het interviewen van familieleden boven water te krijgen?

12.45-13.00: Pauze met snacks

13.00-14.00: Gastspreker Lara Nuberg over het ontstaan van Nederlands-Indië en de Molukken.

Meer over de gastles van Lara Nuberg

Samen met Lara ga je op zoek naar het antwoord op de vraag of Nederlands-Indië daadwerkelijk bestaan heeft. Dit door de geschiedenis van Indonesië te bestuderen. Was Nederlands-Indië een vredig paradijs? Of een eilandenrijk, bezet door Nederland? De belangrijkste vraag die hieruit voortkomt: op welke manier beïnvloeden deze verschillende perspectieven onze blik op de geschiedenis? De gastles bestaat uit drie delen: een introductie op de geschiedenis van Indië/Indonesië, een vergelijking van historische schilderijen en een discussie.

14.00-14.15: Pauze met snacks

14.15-15.15: Workshop interviewen met Yvette Kopijn

Meer over de workshop 'Oral Historie Interviewen'

Wanneer jouw roots in Indië/Indonesië liggen, dan is niet alles wat je over jouw voorouders en familiegeschiedenis zou willen weten terug te vinden in de archieven. Bovendien: de namen en data die je terugvindt in de archieven komen pas echt tot leven in de verhalen die familieleden erover vertellen! Het is dus interessant om ook via interviews op zoek te gaan naar je roots. Tijdens deze workshop deelt onderzoeker en oral historian Yvette Kppijn haar tips en trucs in het afnemen van (oral history) interviews en het losmaken van persoonlijke verhalen en herinneringen. Aan bod komen timing en formulering van interviewvragen, het creëren van een veilige interviewsetting en het omgaan met vertellen en verzwijgen tijdens het afnemen van een interview.

15.15-15.30: Afsluiting met Yvette Kopijn en Carel-Vincent van de Graaff

 

Koop nu je kaart voor zaterdag 9 maart

 

Zondag 17 maart 2019

13.00-13.45: Stamboom bespreken met Carel-Vincent van de Graaff en Yvette Kopijn: wat ben je te weten gekomen over jouw voorouders en familiegeschiedenis d.m.v. digitaal archiefonderzoek en interviews met familieleden?

Meer over de workshop 'Familiestamboom', deel 2 '

Tijdens deze workshop kijken we welke nieuwe ontdekkingen je hebt gedaan tijdens jouw zoektocht naar jouw voorouders en familiegeschiedenis. Dit keer kijken we niet alleen naar wat online speurwerk oplevert, maar ook wat voor nieuwe verhalen en inzichten het interviewen van familieleden met zich meebrengt.

13.45-14.00: Pauze met snacks

14.00-15.00: Gastspreker Wim Manuhutu en Oil The Men (o.v.b.) over de geschiedenis van de Molukkers.

Meer over de Gastles en performance ‘Op zoek naar gedeelde Molukse en Nederlandse geschiedenis’

De Molukken en Nederland delen meer dan vier eeuwen geschiedenis met elkaar. Handel, geloof, samenwerking en verzet: ze zijn allemaal te vinden in die gedeelde geschiedenis. Dat uiteindelijk het christelijke bevolkingsdeel van de bevolking van de Molukken als onderwijzer, ambtenaar en militair werd ingezet in Nederlands-Indië, heeft het beeld van de Molukken lange tijd bepaald. Wat zijn nu verborgen geschiedenissen binnen de gedeelde Moluks-Nederlandse geschiedenis? Welke personen en gebeurtenissen blijven onderbelicht? En hoe vergaat het de jongste generatie Molukkers, bijna 70 jaar na aankomst in Nederland? Het zijn vragen die in de gastles van Wim centraal staan, maar die ook belicht zullen worden tijdens de performance van spoken word artist Oil The Men (o.v.b.)

15.00-15.15: Pauze met snacks

15.15-16.15: Workshop Filmen met je mobiel door Jeremy Flohr

Meer over de workshop van Jeremy Flohr

Familieverhalen en herinneringen op video vastleggen? Het enige wat je nodige hebt is jouw eigen smartphone! Tijdens de workshop ‘Filmen met je mobiel’ geeft videographer Jeremy Flohr inspirerende tips op het gebied van filmtechnieken en montagemogelijkheden met je mobiel. Je leert hoe je snel en eenvoudig een video opname maakt tijdens een interview met een van jouw familieleden. Ook leer je hoe je snel en eenvoudig een videodagboek bij kunt houden tijdens jouw zoektocht naar je voorouders en familiegeschiedenis.

16.15-16.30:   Afsluiting met Yvette Kopijn en Carel-Vincent van de Graaff

 

Koop nu je kaart voor zondag 17 maart

 

Zondag 24 maart 2019

13.00-14.00: Gastspreker Wouter Neuhaus over de verborgen geschiedenis van de Indo-Afrikanen.

Meer over de gastles van Wouter Neuhaus

Een aantal jaren geleden nam Wouter Neuhaus het stokje over van zijn grootvader, Daniël Cordus, voorman van de Indo-Afrikaanse gemeenschap. Met als doel om middels de stichting van zijn opa, Indo Afrikaans Kontakt, aandacht te vragen voor de vergeten geschiedenis van de Indo Afrikanen. Tussen 1831 en 1972 wierf Nederland ongeveer 3000 mannen in West Afrika voor de militaire dienst in Nederlands Indië, het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL). Wouter is een afstammeling van deze Afrikaanse soldaten die in Nederlands Indië de Belanda Hitam of Zwarte Hollanders werden genoemd. Als 19 jarige jongen is zijn opa, samen met zijn twee broers, tijdens de Tweede Wereldoorlog, krijgsgevangen geworden van de Japanners. In opdracht van de Japanse overheersers moesten zij werken aan de spoorverbinding tussen Thailand en Birma, ook wel de dodenspoorlijn genoemd. Wouter heeft bij het graf van zijn opa’s broer in Birma de taak gekregen om zijn verhaal verder te vertellen. Het is belangrijk dat men weet wat er zich in Zuid-Oost Azië zich heeft afgespeeld. Tijdens deze gastles zal Wouter ingaan op zijn unieke familiegeschiedenis en de manier waarop hij deze levend probeert te houden.

14.00-14.15: Pauze met snacks

14.15-15.15: Gastspreker Yvette Kopijn over Indisch/Molukse migratiegeschiedenis a.h.v. levensverhalen uit haar boek Antara Nusa: Levensverhalen van ouderen uit Indië/Indonesië.

Meer over de gastles ‘Indisch/Molukse migratie geschiedenissen: verbanning, vlucht of gedwongen migratie?’

Tussen 1945-1965 verruilden in totaal zo’n 330.000 mensen Indië/Indonesië voor Nederland. Moeten wij hun komst opvatten als ‘repatriëring’, zoals nog steeds gebruikelijk is? Of moeten we spreken van vlucht, gedwongen migratie of misschien zelfs van verbanning? In deze gastles bespreekt Yvette de verschillende migratiegolven waarin Indische, Molukse, Indo-Chinese en Indonesische migranten naar Nederland vertrokken. Aan de hand van persoonlijke verhalen die de ouderen haar toevertrouwen in het boek ‘Antara Nusa. Levensverhalen van ouderen uit Indië/Indonesië’ gaat zij na wat hun motieven waren om de oversteek te maken en hoe zij zich de aankomst en inburgering in Nederland herinneren.

 

15.15-15.30: Pauze met snacks

15.30-16.15: Tijdlijn maken met Yvette Kopijn en Carel-Vincent van de Graaff: jouw eigen familiegeschiedenis geplaatst in de grotere Indisch/Molukse geschiedenis

Meer over de workshop 'Tijdlijn maken: hoe grote en kleine geschiedenissen samen komen’

In deze workshop maak je jouw eigen persoonlijke tijdlijn met de belangrijkste data en grote en kleine familiale gebeurtenissen die je tijdens jouw zoektocht naar voorouders bent tegengekomen. Vervolgens zet je jouw eigen tijdlijn af tegen de tijdlijn van de grote historische gebeurtenissen waarin de individuele levens van jou voorouders zich afspeelden. Zo krijg je inzicht in hoe de Grote Geschiedenis zijn weerslag heeft gehad op jouw familie. Je ontdek je hun kwetsuren, maar ook hun veerkracht en overlevingskunst.

16.15-16.30: Afsluiting met Yvette Kopijn en Carel-Vincent van de Graaff

 

Koop nu je kaart voor zondag 24 maart

 

 

 

Bestel nu je kaart voor 3 of 4 middagen Tracing Your Roots – maart 2019