Testimonials

Het begon met een zwart-wit foto die mijn moeder mij stuurde van mijn oma op de boot vanuit Batavia in 1955 onderweg naar de haven van Rotterdam. Januari moet het geweest als ze zullen aankomen maar op de foto zie ik mijn oma in een elegante jurk met streepjes, open sandalen en zittend op houten strandstoelen op het dek. Trots liet ik de foto aan een vriendin zien die via via van TYR had gehoord, misschien iets voor jou Carline? De volgende dag zat ik in het Nationaal Archief en had niet kunnen bedenken aan welke reis ik zelf begon. Ik werd aangespoord tot een onderzoek naar mijn wortels, mijn eigen familie-verhalen. Verhalen die verder gingen dan het verzamelen van feiten en cijfers. Door lezingen en persoonlijke workshops, de thema’s over dekolonisatie, over machtsstructuren, verschillende perspectieven vanuit de Molukse en Indische gemeenschap en het inspirerende TYR team. Ik werd aangespoord kritisch te kijken en mijn beeld te verbreden en mijn eigen verhaal te verdiepen. Ik eigende mijn geschiedenis toe door mijn eigen verhaal te kunnen vertellen door zelf in de archieven te duiken, bij een achterneef die ik niet kende op de stoep te staan en erachter te komen dat mijn oma graag naar nummers van Ray Charles en Patti Page luisterde. Inmiddels ben ik een schat aan informatie rijker en zijn er evenveel vraagtekens weer bijgekomen. De geschiedenis is fluïde en – als je er eenmaal in graaft – constant in beweging.  

Carline, deelneemster TYR 3

 

Tracing Your Roots bood voor mij de tools om zowel verder te zoeken binnen onze familiegeschiedenis, als meer te leren over de grotere geschiedenis van Nederland en Indonesië, als wel het verder zoeken naar mijn identiteit. Lange tijd heb ik weinig aandacht gegeven aan mijn roots in de Molukken en Java, en nu neem ik die ruimte steeds meer in.
Tijdens Tracing Your Roots is het mooi om die groei en ervaring te kunnen delen met een groep mensen die dezelfde vragen hebben als jij. Het is niet louter een zoektocht naar feiten, maar een met een meer diepere betekenis, waarin er ook ruimte is voor emoties en moeilijke momenten. Soms vind je informatie en soms stuit je op een leegte in de archieven, die voortkomt uit ongelijke koloniale relaties. Daarin zie je hoe het verleden nog doorwerkt op het heden. Het is een proces van heling, van wonden uit het verleden, om jezelf beter te leren kennen en te weten waar je vandaan komt. Ik heb met Tracing Your Roots een begin gemaakt aan een proces waarin ik nog jaren zal leren en groeien. Als je er klaar voor bent, dan kan ik je deze weg en Tracing Your Roots erg aanraden.

Lisa, deelneemster TYR 3

 

Door de deelname heb ik mijn bloedlijn/familie beter leren kennen en daardoor ook mijzelf wat meer. Helaas leven mijn grootouders niet meer en kan ik ze niks meer vragen, daardoor zullen een aantal vraagstukken niet meer beantwoord kunnen worden.
Jenneke, deelneemster TYR 3