Zondag 1 september vond de eerste Tracing Your Roots Familiedag plaats in het debat- en cultuurpodium De Pletterij in Haarlem. De afgelopen maanden zijn de deelnemers aan de slag gegaan met alle tips en trucs die ze ontvingen tijdens de 1e editie van de Tracing Your Roots middagen. Op de Familiedag mochten ze hun familie laten zien wat ze tijdens hun zoektocht te weten waren gekomen over hun Indisch/Molukse voorouders en familiegeschiedenis.

 

De deelnemers kozen verschillende vormen om hun familiegeschiedenis over het voetlicht te brengen. De revue passeerden een niet-verstuurde brief aan oma, een filmpje gemaakt tijdens een rootsreis met de familie naar Indonesië en een familieverhaal verteld aan de hand van bewaard gebleven voorwerpen uit een ver verleden.

 

Dichter Jasper Albinus raakte en roerde ons met zijn poëtische voordracht IK VERTREK , die hij schreef naar aanleiding van zijn deelname aan de 1e editie van Tracing Your Roots. Een prachtig gedicht over zijn Indisch/Molukse familiegeschiedenis, geschreven vanuit verschillende perspectieven, waaronder die van zijn grootouders die in 1958 naar Nederland kwamen.

 

 

Op de familiedag kon er niet alleen genoten worden van de verhalen van de deelnemers, er werden ook verhalen gedeeld tussen families en familieleden. Dit gebeurde tijdens de Familieverhalensalon onder leiding van Zieraad partner Yvette Kopijn. Soms ging dat delen open en vrijuit, en soms aftastend, met één teen in het water. Want met een gemeenschappelijke geschiedenis die omgeven is door trauma. ontworteling en verlies is praten over het verleden voor Indisch/Molukse families nooit een vanzelfsprekendheid.

Delen is helen, en door te delen worden we meer.

Vinden we erkenning voor ons eigen verhaal, krijgen we de mogelijkheid om kracht en inspiratie te putten uit de overlevingskunst van hen die ons voorgingen, kunnen we ons verzoenen met het verleden, kunnen we helen. Met de Familiedag hoopten we het relatieve zwijgen binnen Indisch/Molukse families te doorbreken en een eerste aanzet te geven tot een (hernieuwd) gesprek tussen generaties. Dat we daarin geslaagd zijn, blijkt uit de hartverwarmende reacties die we ontvingen van de deelnemers, maar ook van hun familie.

 

Liggen jouw wortels in Indië/Indonesië, ben je tussen 15-35 jaar en ben je benieuwd naar jouw voorouders en familiegeschiedenis? Geef je dan voor de tweede editie van de Tracing Your Roots dit najaar en meld je aan via  evenbrite

 

Meld je nu aan voor de tweede editie van Tracing Your Roots

Meer info: stichtingzieraad@gmail.com.

Photocredits c) Anke van der Meer Fotografie