Ancestors unKnown Nederland

Weten wie je bent, waar je wortels liggen en uit welke voorouders je bent voortgekomen, helpt jongeren (11-18 jaar) om te bepalen wie ze zijn – om vervolgens vanuit een stevig geworteld zelfbeeld aan hun toekomst te bouwen.

Het lesprogramma Ancestors unKnown geeft jongeren toegang tot hun eigen geschiedenis en biedt ondersteuning in hun zoektocht naar hun afkomst en (meervoudige) identiteit.

Naast een aantal lessen over koloniale en migratiegeschiedenissen, bevat Ancestors unKnown een aantal genealogie lessen, die leerlingen tools in handen geven om via stamboomonderzoek, archiefonderzoek en het interviewen van familieleden op zoek te gaan naar hun voorouders en hun familiegeschiedenis.

Wanneer leerlingen in de klas toegang krijgen tot hun eigen geschiedenis en die van hun klasgenoten, en wanneer we hen gelegenheid geven om hun afkomst en (meervoudige) identiteit te onderzoeken en te begrijpen, dan draagt dit bij aan een gezonde ontwikkeling.

Het verhelderen van de eigen (meervoudige) identiteit vergroot het psychisch welbevinden van jongeren. Ze voelen zich meer geworteld, omdat ze kracht en inspiratie kunnen halen uit hun voorouders en beter weten wie ze zijn. Vanuit een stevig verankerd zelfbeeld is het makkelijker om (opnieuw) verbinding te maken: tussen leerlingen, tussen leerlingen en docenten, en tussen leerlingen en de bredere samenleving. Dit alles heeft een positief effect op hun studieresultaten.

Ancestors unKnown Amsterdam in Het Parool

Ancestors unKnown Amsterdam op AT5