Tracing Your Roots Limburg-afgerond

Foto Ed Leatemia

Zaterdag 10 oktober 2020

Op zaterdag 10 oktober jl. vond de aftrap plaats van Tracing Your Roots Limburg in  het Limburgs Museum. Deze bijzondere editie in opdracht van het Limburgs Museum is gekoppeld zijn aan de expositie ‘Van Daar, Van Hier’, waarbij Yvette Kopijn als gastcurator samen met de deelnemers hun familiegeschiedenissen zal belichten. Blij en dankbaar dat we weer met een gedreven groep jonge mensen, zij het met enige aanpassing, bijeen mochten komen. Op het programma o.m. twee gastlessen van Maarten Fornerod van de Indische Genealogische Vereniging en Ron Habiboe over Indische resp. Molukse genealogie.

 

Zaterdag 17 oktober

Naast het Familieverhalenspel van Judith Limahelu en de workshop Oral History Interviewen van Yvette Kopijn vormde het optreden van Max Hattu het hoogtepunt van de tweede middag. Waar Sjeng Ewalds de geschiedenis van de Molukkers doornam van de Molukken tot in Limburg, deelde Max Hattu zijn persoonlijke levensverhaal met de groep. En dat is bijzonder, want hij is zich pas sinds de geboorte van zijn kleinkind  gaan realiseren dat hij het zwijgen moet doorbreken en de familiegeschiedenis moet doorvertellen aan volgende generaties.

En dat is bijzonder, want het is pas sinds de geboorte van zijn kleinkind dat hij zich is gaan realiseren dat hij het zwijgen moet doorbreken en de familiegeschiedenis moet doorvertellen aan volgende generaties, zodat zij niet langer bezwaard worden door een traumatisch verleden waarover nooit wordt gepraat, maar dat er altijd is.
Jaren geleden begon Max Hattu als 2e generatie aan zijn eigen zoektocht naar zijn afkomst en identiteit. Om te weten waar hij vandaan kwam, bezocht hij de Molukken en voelde zich er meteen thuis. De zoektocht wordt nu vervolgd door zijn zoon Ezra die meedoet aan Tracing Your Roots Limburg.
Max zei daarover:
“De zoektocht naar je familie is complex en emotioneel. Veel pijnlijke en verdrietige zaken komen naar boven die je eerst een plek moet geven. Maar uiteindelijk geeft het je ook kracht – al is het maar omdat je eigenschappen van je voorouders in jezelf ontdekt. Eigenschappen die je kunnen helpen om verder te komen in het leven”.
Zaterdag 31 oktober
En wat een prachtige online gastles Indische Geschiedenis mochten we de derde middag van Tracing Your Roots Limburg weer voorschotelen aan de deelnemers. De boodschap van Prof. Em. Pamela Pattynama: willen we weten wie of wat Indisch is, dan zullen we ons moeten verlaten op Indische in plaats van Europese bronnen. Door onze eigen Indische familiefoto’s op te vatten als selfies, kunnen we zien hoe onze voorouders vorm gaven een een Indische mengcultuur en zich probeerden te verweren tegen bestaande stereotyperingen rondom Indo-Europeanen.

 

Zaterdag 21 november
Een mooiere afsluiting van Tracing Your Roots Limburg hadden we ons niet kunnen wensen! Dankbaar dat we in deze tijd live bij elkaar mochten komen om te praten over verleden, heden en toekomst van onze Indisch/Molukse gemeenschap!

Yvette Kopijn trapte af met een gastles over de verschillende migratiegolven waarin onze families naar Nederland kwamen. Daarna verzorgde co-host Reinier Kraft van Ermel een workshop waarin de deelnemers hun familiegeschiedenis in de historische context van de Grote Geschiedenis plaatsten.

Aansluitend sprak fotograaf Ed Leatemia over zijn fotoproject ‘Role models: The new era, the next gen’, en hield de deelnemers voor: we kunnen onszelf geen beter verleden geven, maar wel een betere toekomst! Esmay Usmany sloot de middag af met prachtige liedjes over het doorgeven van onze verhalen aan de volgende generatie.
Op 12 december was de openingsdag van de expositie ‘Van Daar & Van Hier’ in het Limburgs Museum, waarin de deelnemers hun verhaal delen over hun zoektocht naar hun voorouders en familiegeschiedenis van de afgelopen weken. Met projectpartner Yvette Kopijn van stichting Zieraad als gastcurator.