Zaterdag 26 oktober 2019

13.00-13.45  Rondetafelgesprek ‘Ik en mijn familie’ met Yvette Kopijn en Carel-Vincent van de Graaff

Meer over de workshop 'Ik en mijn familie

In deze eerste workshop maken we kennis met elkaar en elkaars familiegeschiedenis. Dit doen we aan de hand van de door jouw ingevulde stamboom, een oude familiefoto en de volgende vragen:’  Wie ben jij, wie zijn jouw ouders, grootouders en overgrootouders?  Wat is hun etnische achtergrond en op welk deel/welke delen van Indië/Molukken liggen jouw roots?  Wat zou je graag over jouw voorouders en familiegeschiedenis willen weten?

13.45-14.00: Pauze met snacks

14.00-15.00: Een duik in het archief met Maarten Fornerod van de Indische Genealogische Vereniging

Meer over de workshop van Maarten Fornerod

In 60 minuten 200 jaar terug in de tijd! Een workshop waarin je meer te weten komt over je Indische roots door middel van data onderzoek. Hij laat de meest informatieve online databases zien voor personen met een Indische of Molukse achtergrond en samen ga je aan de slag om in deze je eigen achtergrond naar boven te krijgen. Door het combineren van gegevens uit de databases kun je met zoekgeluk en -verstand de puzzelstukjes van je roots tevoorschijn toveren en beginnen om de puzzel compleet te maken.

15.00-15.15 Pauze met snacks

15.15-16.15: Gastspreker Ron Habiboe over de geschiedenis van Molukkers

16.15-17.00 Docu’s kijken: ‘Untuk Selalu’ en ‘Indië op je bord’ + afsluiting
 
 
Koop nu je kaart voor zaterdag 26 oktober 2019
 
Zaterdag 2 november 2019

13.00-13.45: Ronde tafelgesprek met Yvette Kopijn: wat ben je te weten gekomen over jouw voorouders en familiegeschiedenis d.m.v. digitaal archiefonderzoek?

13.45-14.00: Pauze met snacks.

14.00-15.00: Gastspreker Pamela Pattynama over Indische families in Indië/Indonesië

Meer over de gastles van Pamela Pattynama'

In dit gastcollege wordt in vogelvlucht de geschiedenis van Indische Nederlanders doorgenomen. We beginnen in de zeventiende eeuw en eindigen vlak voor de Japanse Bezetting in 1942. Daarbij zullen we veel oude familiefoto’s bekijken. Foto’s maken namelijk duidelijk zichtbaar hoe de gemengde samenleving is ontstaan. Maar misschien nog belangrijker is dat deze foto’s zijn gemaakt door Indische families zelf. Daardoor geven zij een ander beeld van het leven in Indië dan de officiële geschiedenis die wij in boeken en archieven kunnen vinden.

15.00-15.15: Pauze met snacks

15.15-16.15: Workshop interviewen met Yvette Kopijn

Meer over de workshop 'Oral Historie Interviewen'

Wanneer jouw roots in Indië/Indonesië liggen, dan is niet alles wat je over jouw voorouders en familiegeschiedenis zou willen weten terug te vinden in de archieven. Bovendien: de namen en data die je terugvindt in de archieven komen pas echt tot leven in de verhalen die familieleden erover vertellen! Het is dus interessant om ook via interviews op zoek te gaan naar je roots. Tijdens deze workshop deelt onderzoeker en oral historian Yvette Kppijn haar tips en trucs in het afnemen van (oral history) interviews en het losmaken van persoonlijke verhalen en herinneringen. Aan bod komen timing en formulering van interviewvragen, het creëren van een veilige interviewsetting en het omgaan met vertellen en verzwijgen tijdens het afnemen van een interview.

16.15-17.00:  Tante Toetie en haar broer Jos met Indische meezingliedjes

 

Koop nu je kaart voor zaterdag 2 november 2019

 

Zondag 17 november 2019

13.00-13.45: Ronde tafelgesprek met Yvette Kopijn: wat ben je te weten gekomen over jouw voorouders en familiegeschiedenis d.m.v. digitaal archiefonderzoek en interviews met familieleden? 

Meer over de workshop 'Familiestamboom', deel 2 '

Tijdens deze workshop kijken we welke nieuwe ontdekkingen je hebt gedaan tijdens jouw zoektocht naar jouw voorouders en familiegeschiedenis. Dit keer kijken we niet alleen naar wat online speurwerk oplevert, maar ook wat voor nieuwe verhalen en inzichten het interviewen van familieleden met zich meebrengt.

13.45-14.00: Pauze met snacks

14.00-15.00: Gastspreker Nancy Jouwe over de njai: onze Indonesische oermoeder

Meer over de gastles ‘De njai: onze oermoeder

Tijdens deze gastles gaat Nancy op zoek naar de njai: onze Indonesische oermoeder waaruit onze families voortgekomen zijn. Wie was zij, wat weten we van haar motieven om met een Hollandse man te gaan samenleven en hoe moeten we haar verhouding met hem begrijpen: was de njai zijn geliefde met wie hij al dan niet gehuwd samenwoonde? Of was zij zijn slavin, wier taak het was om zijn huishouden te doen, het bed met hem te delen en zijn kinderen te baren? En waarom weten we zo weinig over haar? Deze en andere vragen zullen tijdens deze gastles aan bod komen

15.00-15.15: Pauze met snacks

15.15-16.15: Workshop Filmen met je mobiel door Jeremy Flohr

Meer over de workshop van Jeremy Flohr

Familieverhalen en herinneringen op video vastleggen? Het enige wat je nodige hebt is jouw eigen smartphone! Tijdens de workshop ‘Filmen met je mobiel’ geeft videographer Jeremy Flohr inspirerende tips op het gebied van filmtechnieken en montagemogelijkheden met je mobiel. Je leert hoe je snel en eenvoudig een video opname maakt tijdens een interview met een van jouw familieleden. Ook leer je hoe je snel en eenvoudig een videodagboek bij kunt houden tijdens jouw zoektocht naar je voorouders en familiegeschiedenis.

16.15-17.00: Tracing Your Roots Kennis Quiz + afsluiting

 

Koop nu je kaart voor zondag 17 november 2019

 

Zondag 24 november 2019

13.00-14.00: Gastspreker Julia Jouwe over de verborgen geschiedenis van de Papoea in Voormalig Nederlands-Indië.

14.00-14.15: Pauze met snacks

14.15-15.15: Gastspreker Yvette Kopijn over Indisch/Molukse migratiegeschiedenis a.h.v. levensverhalen uit haar boek Antara Nusa: Levensverhalen van ouderen uit Indië/Indonesië.

Meer over de gastles ‘Indisch/Molukse migratie geschiedenissen: verbanning, vlucht of gedwongen migratie?’

Tussen 1945-1965 verruilden in totaal zo’n 330.000 mensen Indië/Indonesië voor Nederland. Moeten wij hun komst opvatten als ‘repatriëring’, zoals nog steeds gebruikelijk is? Of moeten we spreken van vlucht, gedwongen migratie of misschien zelfs van verbanning? In deze gastles bespreekt Yvette de verschillende migratiegolven waarin Indische, Molukse, Indo-Chinese en Indonesische migranten naar Nederland vertrokken. Aan de hand van persoonlijke verhalen die de ouderen haar toevertrouwen in het boek ‘Antara Nusa. Levensverhalen van ouderen uit Indië/Indonesië’ gaat zij na wat hun motieven waren om de oversteek te maken en hoe zij zich de aankomst en inburgering in Nederland herinneren.

15.15-15.30: Pauze met snacks

15.30-16.15: Tijdlijn maken met Yvette Kopijn jouw eigen familiegeschiedenis geplaatst in de grotere Indisch/Molukse geschiedenis

Meer over de workshop 'Tijdlijn maken: hoe grote en kleine geschiedenissen samen komen’

In deze workshop maak je jouw eigen persoonlijke tijdlijn met de belangrijkste data en grote en kleine familiale gebeurtenissen die je tijdens jouw zoektocht naar voorouders bent tegengekomen. Vervolgens zet je jouw eigen tijdlijn af tegen de tijdlijn van de grote historische gebeurtenissen waarin de individuele levens van jou voorouders zich afspeelden. Zo krijg je inzicht in hoe de Grote Geschiedenis zijn weerslag heeft gehad op jouw familie. Je ontdek je hun kwetsuren, maar ook hun veerkracht en overlevingskunst.

16.15-17.00: Afsluiting met een mini-voorstelling van Esmay Usmany

 

Koop nu je kaart voor zondag 24 november 2019

 

 

 

Bestel nu je kaart voor 3 of 4 middagen Tracing Your Roots- vanaf 26 oktober 2019