Vandaag 9 februari 2017  bezocht ik ‘Gedeelde geschiedenis: gesprekken over het slavernijverleden’ in het Tropenmuseum in Amsterdam. De dag werd geopend door minister Jet Bussemaker die wees  op onze verantwoordelijkheid om onze kennis te verbinden aan de nieuwe generatie. 

 

De minister sprak uit dat ze hoopte dat ze tijdens haar ministerschap een beetje leiderschap heeft getoond op het onderwerp gedeelde geschiedenis.  En wees op de rol van culturele organisaties om hun gebouwen en collecties te openen op een verbindende manier.

 

Ik luisterde naar interessante en inspierende lezingen van Catherina Hall (University of London), Jean Francois Maricom (International Slavery Museum Liverpool), Alex van Stipriaan, Patricia Kaersenhout, Antoine Deul, Aspha Bijnaar, Ellen Neslo, Mitchel Esajas. En de dag werd afgesloten met een prachtig optreden van Sabrina Starke.

 

Ik kan er veel over zeggen maar zal me hier en voor nu beperken tot de prachtige en belangrijke woorden van Jean Francois Maricom. He wants to touch his audience. His advice for cultural organisations is:

 

“Make an effort to think back when you were a little child of six years old. And you entered a museum. Try to imagine what will be the first impression if you are a small black girl and you enter the space.”

 

Hij gaf de foto van Nardo Brudet die te zien was op het scherm van het Tropenmuseum als voorbeeld.

With this picture you’ll make an emotional revolution. “:  zegt Jean Francois Maricom.

Kinderen  van 10, 11 jaar zien direct dat er iets niet klopt met hun beeld van die tijd. En zoals Patricia Kaersenhout ook vertelde in haar lezing daarmee sluit je direct aan op de kennis die kinderen al hebben.

 

Meer over de foto

Foto getiteld ‘Happy Room’ uit de serie ‘Slaves of Holland’ waarin beelden van de slavernij zijn omgekeerd door de witte rollen door zwarte personen te laten verbeelden en vice versa. Het beeld nodigt de kijker uit tot reflectie over de omstreden rol die Nederland speelde in de slavernij. Brudet stelt zelf dat hij discussie en emotie wil stimuleren met deze fotoreeks, het confronterende karakter van het werk is niet bedoeld om te provoceren maar kwam tot stand vanuit nieuwsgierigheid. Welke reactie lokt het werk uit bij de kijker?

Bron: website Tropenmuseum

 

Helen Sumter, medeoprichter Stichting Zieraad, Creatief verbinder en eigenaar SumPro, cultureel antropoloog, oprichter Bedrijvige Vrouwen netwerk Amsterdam

Meer over Helen Sumter