Deelnemers over Tracing Your Roots

Voor mij betekent toegang tot de archiefstukken van het Nationaal Archief vrijheid: om zelf mijn verhaal te ontdekken en te schrijven. Maar ook: verantwoordelijkheid om de grotere verhalen door te geven aan mijn en de jongeren generaties! Het maakt de beleving van TYR erg diep omdat je meteen wordt geconfronteerd met een hele hoop (241 km?) informatie dat nog niet voorgekauwd is en op jou ligt te wachten om het naar de oppervlakte te brengen. De geschiedenis is niet ‘all is said and done’ de geschiedenis is stap 1 tot en met 9 en wacht op jou om de cirkel rond te maken met de volgende stap!  
Niekie Doornbosch, deelneemster TYR 3

 

Waar te beginnen. Een zoektocht die een tijd geleden voor mij begon naar voornamelijk Indonesische muziek via mijn platform Jiwa Jiwa, is geëvolueerd in een samenkomst van culturele onderzoeken naar mijn eigen geschiedenis en de gedeelde geschiedenis tussen Nederland en Indonesië. 

Die persoonlijke geschiedenis kon ik aan de hand van verhalen, fotoalbums en mijn eigen reis naar Indonesië wel enigszins onderzoeken, maar door het overlijden van mijn opa 2,5 jaar geleden zijn er toch bepaalde dingen onbeantwoord gebleven. Hij wilde nooit praten over zijn ouders, behalve dan dat het een Duitse soldaat en een Thaise vrouw betrof. 

Door alle handvaten die we aangereikt hebben gekregen via Tracing Your Roots heb ik heel veel stappen kunnen zetten in dit onderzoek, niet alleen op genealogisch vlak, maar ook op emotioneel vlak. ‘Hoe voel je je bij deze bevindingen’ was iets wat vaak werd besproken, en wanneer iets zo direct met jou te maken heeft is dit heel belangrijk. Iets wat denk ik in onze gemeenschap maar ook in onze samenleving vaak niet bij word stil gestaan. 

Tracing Your Roots doorbreekt deze lange ‘traditie’ van zwijgen en helpt ons bij het helen van niet alleen onszelf maar ook onze Indische gemeenschap. Dekolonisatie van ‘the mind’.

Dat dit kon plaatsvinden in het Nationaal Archief is bijzonder, omdat ook ik hier documenten van mijn familie heb liggen die ik nog in moet zien. Dat dit mogelijk gemaakt word door mensen vanuit deze zelfde gemeenschap is belangrijk. Een plek aan de tafel, om zo het eenzijdige perspectief open te breken. Maar dat er meer openheid komt vanuit deze instituten is iets waar een voorbeeld aangenomen mag worden. 

Michiel Sekan (Jiwa Jiwa), deelnemer TYR 3