Indische Roots Expertisedag 2019

Wanneer

28/09/2019    
11:00 am - 6:00 pm

Waar

Nationaal Archief
Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag, 2595 BE

Evenement type

De IGV en Stichting Zieraad  organiseren op zaterdag 28 september tussen 11.00-18.00 uur een Indische Roots Expertisedag (IREX) in het Nationaal Archief in Den Haag.

Tickets en registratie klik hier!

 

Een expertisedag rondom Indische en Molukse genealogie en oral history, voor zowel beginners, gevorderden als experts, in samenwerking met het CBG | Centrum voor Familiegeschiedenis.

De dag is een mix van jong en oud(er), workshops, 1-op-1 ontmoetingen met experts en mede-onderzoekers op divers gebied. Met interessante presentaties en een informatiemarkt.

 

 

 

Voor de workshops is keuze uit zes workshops (maximaal twee kiezen) over verschillende aspecten van Indische genealogie, familieverhalen en oral-history-interviewen:

  • Chinees/Indonesische genealogie (Tjabring van Egten)
  • Indisch/Molukse Familieverhalen (Judith Limahelu)
  • Ontdek je geschiedenis met een poesaka, een familievoorwerp uit Indië (Simone Berger + Armando Ello)
  • Indisch DNA (Maarten Fornerod)
  • Oral history interviewen (Yvette Kopijn)
  • Erfgoed in oude familiefoto’s (Museum Bronbeek)

 

Deelnemers kunnen op de Indische Roots Expertisedag 1-op-1 met een expert of deskundige in gesprek met vragen over Indische archieven, repatriëring, militaire historie, Chinees/Indonesische genealogie, DNA onderzoek of oral history. Naast deskundigen van de Indische Genealogische Vereniging (IGV) en Stichting Zieraad zijn er tevens deskundigen van o.a. het Chinese Indonesian Heritage Center (CIHC), het CBG|Centrum voor FamiliegeschiedenisRoosjeRoos, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het ErasmusMC.

 

Ook zijn er GenTalks, gemodereerd door het CBG | Centrum voor Familiegeschiedenis, van jongeren die deelnamen aan Tracing Your Roots en er is een informatiemarkt.

 

Bovendien is er een keynote lezing van Madelon Djajadiningrat over de vrouw in de Kraton of Astana van de vorstenhuizen in Nederlands-Indië/Indonesië. Madelon Djajadiningrat is historisch antropologe en was in de vroege jaren 70 een aantal maanden te gast in het paleis van het vorstenhuis Mangkunegaran in Midden-Java. Zij heeft daar de levensverhalen opgetekend van vrouwen in en rond de Astana, teruggaand tot het begin van de 20e eeuw. Deze levensverhalen zijn vooralsnog ongepubliceerd, maar zullen op de expertisedag door de auteur worden ontsloten.