Javaanse Surinamers tussen Oost en West (ovb)

Javaanse Surinamers tussen Oost en West (ovb)

Wanneer

25/11/2020    
1:45 pm - 2:45 pm

Waar

Museum Bronbeek
Velperweg 147, Arnhem, Gelderland, 6824 MB

Evenement type

Op 25 november as.  (ovb) zal  Zieraad partner Yvette Kopijn een lezing geven over ‘130 jaar Javaanse migratie, met de titel: Javaanse Surinamers tussen Oost en West.  De lezing stond oorspronkelijk gepland in de week van de koloniale geschiedenis op 27 oktober jl. maar is vanwege omstandigheden niet doorgegaan.

Yvette Kopijn zal ingaan op de unieke geschiedenis van Javaanse Surinamers, om vervolgens antwoord te geven op verschillende vragen zoals: Waarom weten wij in Nederland zo weinig over Javaanse Surinamers, terwijl hun geschiedenis toch een gedeelde geschiedenis is? En waarom zijn we nog steeds geneigd om de Nederlandse koloniën in de Oost en in de West voor te stellen als twee van elkaar gescheiden levenssferen, terwijl zij in werkelijkheid zo met elkaar vervlochten waren?

Dit zal zij doen aan de hand van de levensverhalen die zij verzamelde in haar boek ‘Stille Passanten’ (KIT Publ. 2008) en voor haar promotieonderzoek naar de levens en ervaringen van drie generaties Javaans-Surinaamse vrouwen.