Training familiegeschiedenis en oral history

 

Zaterdag 7 juli 2018

Deel 1 bijeenkomst 10.00 – 12.00 uur / Mijn familie en stamboomonderzoek

We beginnen de bijeenkomst bij onszelf en onze familie. We  gaan na in welke archieven en andere bronnen we op zoek zouden kunnen gaan naar onze familiegeschiedenis en welke personen we willen interviewen om meer te weten te komen over onze familiegeschiedenis. We sluiten de bijeenkomst af met een werkplan. 

 

Deel 2 bijeenkomst 13.00 – 15.00 uur / Oral History als benadering en methode

Tijdens deze bijeenkomst besteden we aandacht aan het ontstaan van oral history als benadering om relatief onderbelichte verhalen en geschiedenissen op te sporen. Daarna staan we stil bij het interviewen zelf vanuit de methodiek van oral history.  Zo staan we stil  bij het afnemen van oral history interviews als middel om stem te geven aan relatief ongehoorde verhalen en herinneringen, om ruimte te scheppen voor het eigen verhaal en het eigen perspectief. En voor helen en je verzoenen met het verledenAls huiswerk krijgt  u de opdracht mee om zelf een oral histrot interview af te nemen.

 

 

Zaterdag 21 juli 2018

Deel 1 bijeenkomst 10.00- 12.00 uur / Het oral history interview opnieuw bekeken

Tijdens deze bijeenkomst zullen we de interview ervaringen uitvoerig bespreken. We staan stil bij de voorbereiding op het interview, het interview zelf en de vragenlijst. We sluiten de bijeenkomst af met het maken van een mindmao, waarin we onze benodigde bagage als interviewer vorm geven.

 

Deel 2 bijeenkomst 13.00 – 15.00 uur / Presenteren van (levens)verhalen en familiegeschiedenissen

Tijdens deze laatste bijeenkomst besteden we aandacht aan het presenteren van levensverhalen en familiegeschiedenissen.

Tijdsinvestering

U wordt  verwacht zelf te oefenen met het afnemen van een oral history interview. Voor de 1e bijeenkomst op 7 juli ontvangt u een aantal achtergrondartikelen over oral history, een overzicht van websites waar u stamboom- en archiefonderzoek kunt doen naar uw familiegeschiedenis en twee huiswerkopdrachten.  We vragen u de artikelen van tevoren te lezen.

Gegevens Workshops

Docent: Yvette Kopijn, oral history deskundige en auteur van ´Haar Geschiedenis´, ´Stille Passanten´ , ´Migratie en Cultureel Erfgoed´ en het onlangs verschenen boek ‘Antara Nusa’

Data: 7 en 21  juli 2018
Tijd: 10.00 – 15.00 uur, inclusief lunch
Lokatie: ergens in Amsterdam
Prijs: € 250,- (inclusief relevante artikelen, lunch en borrel na de laatste workshop). Omdat we een Stichting zijn, wordt er geen BTW gerekend.

Deelnemers: Maximaal 20

 

Meer informatie of aanmelden