Handout ‘Een duik in het archief’

 

 

Tweehonderd jaar terug in de tijd in 60 minuten

een Indische genealogie digitale crash cursus

 

 

1.Online methoden

De aktes van de burgerlijke stand van Nederlands-Indië zijn nog steeds voor een groot deel moeilijk toegankelijk. Hoe komen wij dan van achter de computer de ouders te weten van een bepaald kind – bijvoorbeeld je Indische grootouder?

Methode 1: Combineer de gegevens uit (a) de Burgerlijke stand zoals te vinden op de Roosjeroos.nl website met (b) familieadvertenties in de Indische kranten zoals doorzoekbaar in Delpher.

  • Roosjeroos geeft datum, plaats, en naam van het kind
  • Delpher geeft datum, plaats, geslacht en namen van de ouders.

Je kan aanhalingstekens gebruiken om je zoekresultaten te beperken, en ook tijdsperiod, soort artikel, enz.

De combinatie geeft dus de naam van het kind en de namen van de ouders.

Methode 2: Vind on-line een stamboek van een voorouder die militair was. Op het stamboek staan de ouders. Je kan Indische stamboeken vinden via Openarchieven en de resultaten filteren op Nederlands-Indië.

Methode 3: Doorzoek de IGV.nl website naar een naam. Misschien komt deze persoon al voor in een gepubliceerde genealogie. Soms moet deze worden gekocht, maar IGV leden krijgen flinke korting (50%).

In Google: zoekterm site: igv.nl

Methode 4: Ongerichte Google met naam in combinatie met het woord “genealogie” of “genealogy”. Gebruik aanhalingstekens om je zoekresultaten te beperken. Bijvoorbeeld: “Gerardus Johnannes de Vries” “genealogie”. Let op: veel genealogieën die je met Google vindt zijn niet betrouwbaar!

Methode 5: Doorzoek de Japanse interneringskaarten in het Nationaal archief. Hierop staan de ouders vermeld.

Methode 6. Kleian’s adresboeken. Te vinden bij de Digital Collections van de Leiden University. Bij getrouwde personen staat de echtgeno(o)t(e) vermeld, en je kunt een persoon door de jaren heen volgen van plaats tot plaats. Lees hier meer.

 

2. Offline methoden

Methode 1: Doorzoek Janssen’s Indisch Repertorium. Als je je familienaam daar aantreft, ga op zoek naar de uitgaves waarin die voorkomt. Vaak is dat de DVD Bronnen voor Indisch genealogisch onderzoek. Soms zijn ze online te vinden, soms moet je naar een bibliotheek gaan om de publicatie in te zien.

Methode 2: Kijk in de index van het Indisch Familiearchief en, als je je familienaam daar aantreft, bezoek het Indisch Familiearchief in Den Haag. Dit archief heeft een grote collectie familiestukken en

Methode 3: Bestel een persoonskaart van een in Nederland overleden familielid. Hier staan de ouders op vermeld.

Methode 4: Ga op zoek naar de originele akte van de burgerlijke stand bij de LDS kerk (Mormonen). Zie op de IGV website hoe dat moet.

Methode 5: Doorzoek de CBG database digitaal en maak een afspraak voor een bezoek om een familiedossier in te zien.

 

3. Shot-gun digitale methoden

Met shot-gun methodes zoek je personen, maar zonder een link tussen generaties. Je kan dus alleen door middel van andere gegevens, zoals naam, tijd en plaats, een familieverband vermoeden.

Methode 1. Doorzoek  het nationaal archief. Hier bevindt zich bijvoorbeeld de V.O.C. opvarendendatabase.

Methode 2. Doorzoek de passagierslijsten repatriëring.

Methode 3. Ongerichte Google search. Familienaam plus een Indische plaats, een tweede naam, iets anders uit je familiehistorie. Vergeet niet Google Books afzonderlijk te doorzoeken. Je weet maar nooit.

 

4. Op je gemak

Er is veel meer. Ga naar igv.nl, word lid voor maar €24 en klik op “start hier!”

https://igv.nl/lidmaatschap/

https://igv.nl/wegwijzer-indische-genealogie/

© Maarten Fornerod, Indische Genealogische Vereniging. Email: secretaris@igv.nl