Yvette Kopijn gastcurator tentoonstelling Van Daar

In een nieuwe tentoonstelling Van Daar, die vanaf 11 december te zien is in het Limburgs Museum, vertellen Limburgse jongeren met Indische en Molukse roots over hun familiegeschiedenis. Zo schijnen zij hun licht op een onderbelichte geschiedenis, 75 jaar jaar na de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945, het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid twee dagen later, en de daaropvolgende Bersiap en Dekolonisatieoorlog’. 

 

 

TRACING YOUR ROOTS

In de aanloop naar de tentoonstelling gaan de jongeren onder begeleiding van Yvette Kopijn en co-hosts Esmée Jacobs en Reinier Kraft Van Ermel op zoek naar hun voorouders en familiegeschiedenis. Vier zaterdagen lang maken ze kennis met stamboomonderzoek en duiken ze in (online) archieven, leren ze over de Indisch/Molukse geschiedenis, en interviewen en filmen ze hun eigen (groot)ouders om familieverhalen vast te leggen.

Deze zoektocht naar hun afkomst en identiteit vormt de kern van de tentoonstelling Van Daar. De tentoonstelling belicht vragen als: hoe verwerken en verbeelden Limburgse jongeren met Indisch/Molukse wortels hun (koloniale) familiegeschiedenis? Welke verhalen en geschiedenissen worden gedeeld binnen de familie en welke blijven ongezegd? Welke sporen hebben oudere generaties nagelaten in het Limburgse landschap en hoe inspireert dat jongeren om hun eigen invulling te geven aan hun dubbele identiteit als Indisch/Molukse Limburger en Limburgse Indo/Molukker?

 

GASTCURATOR YVETTE KOPIJN

 

Naast curator Kirstin Römer is Zieraad partner Yvette Kopijn als gastcurator betrokken bij de tentoonstelling Van Daar. Ze komt zelf uit een gemengd Nederlands-Indisch gezin. “In mijn jeugd ondervond ik aan den lijve hoe oorlogstrauma, gedwongen migratie, assimilatiedruk en de daaraan verbonden cultuur van zwijgen kunnen leiden tot gevoelens van uitsluiting, ontworteling en er niet mogen zijn,” zegt Kopijn. Vanuit die ervaring probeert ze jongeren met hun (groot)ouders in gesprek te brengen. Als je weet waar je vandaan komt, weet je ook beter wie je bent en kun je vanuit een stevig geworteld zelfbeeld je toekomst vormgeven, zo is haar overtuiging.

 

AANMELDEN voor Tracing Your Roots

Tracing Your Roots is een initiatief van Yvette Kopijn en Helen Sumter. De Tracing Your Roots middagen staan open voor Limburgse jongeren met Indisch/Molukse roots tussen 15-35 jaar en vinden plaats op zaterdag 10 en 31 oktober, en op 7 en 14 november tussen 12.00-16.00 uur in het Limburgs Museum te Venlo. Het programma sluit af met een Familiedag, waarna het mogelijk is om deel te nemen aan de tentoonstelling Van daar in het Limburgs Museum. Die expo is te zien tot en met 28 maart 2021.

Interesse? Aanmelden kan via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-tracing-your-roots-limburg-110508724570