Yvette Kopijn, oral history deskundige

Begin met het verzamelen van familieverhalen!

 

‘”Ik zou willen dat ik mijn grootouders naar hun levensverhaal had gevraagd toen ze nog leefden”, is een veelgehoorde opmerking van mensen die op een goed moment behoefte krijgen om op zoek te gaan naar hun familiegeschiedenis.’

 

 

 

 

 

  • Ben je bang dat er straks geen familieleden meer in leven zijn die iets kunnen vertellen over jouw familiegeschiedenis?
  • Heb je nog geen manier gevonden om met familieleden te praten over jullie familiegeschiedenis?
  • Weet je niet waar je moet beginnen met het optekenen van jouw familieverhaal?
  • Merk je dat er familieleden zijn die hun verhaal niet met jou willen delen?
  • Weet je niet hoe je om moet gaan met pijnlijke of gevoelige onderwerpen tijdens een interview?
  • Heb je nog geen idee hoe je om moet gaan met familieleden of onderwerpen waar je zelf emotioneel bij betrokken bent?
  • Twijfel je of je over de juiste bagage beschikt om tijdens een interview contact te maken met de verteller?

 

 

Gratis E-boek met interviewtips

Voor jou verschijnt in 2021 het gratis E-boek met vijf interviewtips, een informatieve blog en een kwalitatief artikel van Yvette Kopijn. Daarmee kun je nog starten met het vastleggen van jouw familiegeschiedenis via oral history interviews. Oral history betekent het verzamelen van (levens)verhalen als mondelinge bron, Bij oral history proberen we via interviews vast te leggen welke verhalen en herinneringen mensen hebben aan bepaalde personen in hun leven of bepaalde (historische en alledaagde) gebeurtenissen. Uitgangspunt bij de interviewbenadering van Yvette is dat luisteren en aanmoedigen om het zwijgen te doorbreken belangrijker is dan vragen stellen, en dat een interview de verteller minstens evenveel moet opleveren als de interviewer.

 

Training familiegeschiedenis en oral history

En wil je echt serieus aan de slag en leren hoe je goed voorbereid de verhalen in jouw familie kunt optekenen, dan ben je van harte welkom om je aan te melden voor Yvette’s tweedaagse training familiegeschiedenis en oral history  in 2021 De oral history training is uitdrukkelijk bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in hun (familie)geschiedenis en deze via oral history interviews willen vastleggen. Zodra we een datum hebben voor de training (online of fysiek), ontvang je een e-mail.

 

 

Agenda

  • Geen evenementen